perjantai 7. maaliskuuta 2014

SPEGELVÄNT



SPEGELVÄNT

USA, som numera  kallas världens enda stormakt, styrs med vänsterhand. Den 44:e president i USA, Barack Obama, är vänsterhänt. Påfallande många av de amerikanska presidenterna har varit vänsterhänta (9 st.). I TV-nyheterna såg jag honom underteckna ett dokument på det typiska "sned-handled-sikte-ovanifrån"-sättet. Som vänsterhänt själv med likadan skrivstil kände jag en speciell släktskap med den nya presidenten.

Den 13 augusti ( 13.8.) är det de västerhäntas dag eller som den ursprungligen heter "The Lefthanders Day". Dagen instiftades av en amerikansk organisation The Left-handers Club 1992. Syftet med dagen är att uppmärksamma de svårigheter som västerhänta upplever i vardagen. De lever i en värld som är skapt för högerhänta och de har varit förtrykta historiskt.

Jag kan inte låta bli att låna en text från en blogg, som kritiserar de västerhäntas dag. " Varför blir det inga dagar för oss normala högerhänta? Varför inte 'De högerhäntas Dag'? Så bara för att en minoritet vill ha samma rättigheter som vi normala, så betyder det inte att vi ska lyssna på dem. Vi kan acceptera dem som människor, men inte deras vänsterhänthet. Jesus var högerhänt. Det är den normen vi ska följa genom livet."

Var Jesus högerhänt? I Bergspredikan Matt 5:39 säger Jesus:"Om någon slår dig på den högra kinden, så vänd ock den andra till åt honom." Origenes, bibeltolkare i sin bok De principiis år 220 e.Kr. skriver, att situationen är orealistisk, ty var och en människa som slår annan människa med högra handen på den vänstra kinden, om inte han, som slår, lider av något naturvidrigt. Det är lätt att förstå, att Origenes menar vänsterhänthet med "något naturvidrigt".

Bibeln har en högerhänt världsbild. I Nya testamentet får Jesus sitta på Guds högra sida i himmelen. Jag googlade på nätet och hittade i Bibeln 701 vänsterhänta män, men högerhänta män hittade jag inte. I Domarboken 3:15 "Men Israels barn ropade till Herren, och Herren lät då bland dem en frälsare uppstå, benjamiten Ehud, Geras son, en vänsterhänt man." och i Domarboken 20:16 "Bland allt detta folk funnos sju hundra utvalda män som vore vänsterhänta; alla dessa kunde med slungstenen träffa på håret, utan att fela."

I skolan fick jag vara vänsterhänt, tack vare mina föräldrar. Min mamma sade till lärarinnan, att hon får inte tvinga mig skriva med höger hand. Det var inte lätt med bläckpennan och bläckhornet, som satt på högra sidan av pulpeten i ett hål. Jag skrev och suddade på samma gång. Är man vänsterhänt, hamnar mer av bokstäverna på handen än på pappret. Om jag hade blivit tvingat att skriva med höger, hade det inneburit för min hjärna syntax error och en - om möjligt - ännu bedrövligare handstil.

Tur att man får skriva med datorn. Det är som gammaldags masinskrivning, man får använda bägge händer - båda pekfingrarna ( höger och vänster ). Genom att träna bägge händerna tränar man också hjärnan. Om barnen blir duktiga på att använda bägge händer, desto bättre. Det ger bara positiva effekter och är en fördel i de allra flesta sammanhang. Det är ungefär som att bli tvåspråkig redan från början.